Dorps- en buurthuizen spelen een onmisbare rol in het leefbaar houden van dorpen, wijken en buurten. Het zijn in basis gemeenschapshuizen waar alle lagen van de bevolking terecht kunnen. In (kleine) dorpen is een dorpshuis vaak de enige openbare ruimte waar mensen terecht kunnen. Het gebouw vervult tal van functies, zoals een plek om koffie te drinken, als stemlokaal, als priklocatie, voorlichtingslocatie voor o.a. de gemeente en voor het kunnen houden van feestjes en jubilea.
Tussen 15 mei en 15 juni kunnen gemeenten geld aanvragen voor het oprichten van een nieuwe bibliotheek of het doorontwikkelen van bestaande bibliotheken. De regeling Eenmalige specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen 2023-2024 (SPUK Bieb) draagt bij aan het realiseren van toekomstgerichte bibliotheekvoorzieningen in gemeenten.
In de raad van april is gesproken over het invoeren van tarieven van de Bergsche Maasveren. De Staat heeft in 2008 voor de overname van de verantwoordelijkheid voor de drie veerverbindingen, Bernse veer, Capelse veer en Drongelse veer aan de oevergemeenten Waalwijk, Heusden, Altena en Zaltbommel, een bedrag van € 22,6 miljoen betaald. Dit bedrag was bedoeld om met het rendement op dit vermogen voor minimaal een periode van 30 jaar de kosten voor de drie veren te dekken en in de vaart te houden.
In april spraken we in de raadsvergadering over het raadsvoorstel Integraal Veiligheidsplan 2023-2026. Het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 geeft inzicht in de strategische visie op veiligheid, de prioriteiten voor de komende beleidsperiode en de organisatorische inbedding van veiligheid in de organisatie. Het integraal veiligheidsplan vormt de kapstok voor het veiligheidsbeleid in de gemeente Zaltbommel tot en met 2026. Aan deze kapstok wordt jaarlijks een uitvoeringsprogramma opgehangen.
In de raadsvergadering van 9 februari 2023 hebben we afscheid genomen van Adrie Bragt. In dezelfde vergadering werd Mathilde de Hart beedigd tot raadslid.
‘Van de 270.000 geregistreerde burgerhulpverleners in Nederland heeft 30% de jaarlijkse opfris reanimatiecursus niet gevolgd’, blijkt uit cijfers van HartslagNu, het reanimatie oproepsysteem van Nederland. Ze geven aan dat achterstallige scholing er op termijn toe kan leiden, dat de burgerhulpverleners niet meer opgeroepen worden bij meldingen van een hartstilstand.
Ik zou graag beginnen met het college, en daarmee ook de ambtelijke organisatie, te bedanken voor een overzichtelijke begroting.
Onlangs las ik een boekje van Robert van Putten met als titel, ‘Tien deugden voor politiek en overheid’. Daarin werd nog maar eens aangegeven dat de samenleving er niet goed voor staat. Termen als vervreemding, ongelijkheid, polarisatie en tweedeling vallen vaak. Sommigen spreken van een smeulende veenbrand, anderen zien zelfs een val van onze beschaving. Intussen belanden we van de ene in de andere crisis, waardoor je het gevoel kunt krijgen in een permanente crisiscultuur te leven. Wat is er aan de hand? Kunnen onze burgers nog rekenen op een goed bestuur in tijden van onzekerheid. Het vertrouwen van onze burgers in de overheid is niet hoog. Ook wij als raad hebben hier over gesproken. Wat zijn nu die deugden die vandaag de dag relevant zijn voor het geheel van de publieke zaak? En de schrijver somde de tien deugden op; Verstandigheid, Rechtvaardigheid, Moed, Gematigdheid, Geloof, Hoop, Liefde, Nederigheid, Dienstbaarheid en Gelatenheid (voorkomen prestatiedruk).
Tijdens de laatste raadsvergadering hebben we o.a. gesproken over het nieuw op te richten gemeentelijk energiebedrijf. De reden om een gemeentelijk energiebedrijf op te richten is het verdelen van de lusten en de lasten. Dat geldt op allerlei gebied, maar zeker ook voor windmolens. We hebben het voorbeeld vlakbij: veel mensen hebben er last van en vinden het lelijk, terwijl er maar een zeer beperkt aantal mensen de lusten van heeft. Dat geeft ergernis en weerstand.
Onlangs heeft de ChristenUnie Zaltbommel het college vragen gesteld over toewijzing van huur- en koopwoningen.
Vandaag heeft het college deze vragen beantwoord.