-
Armoede en schulden
Lees verderMensen die in armoede leven of met schulden kampen, komen daar vaak niet meer uit. De inzet om hen meer perspectief te bieden op een armoede- en schuldenvrij leven wordt vergroot. Uitkeringen gaan omhoog, kinderarmoede moet worden gehalveerd en het sociaal minimum wordt steeds opnieuw bijgesteld. Schuldhulp wordt verbeterd, de toegang daartoe vergroot en er komt meer inzet op preventie. Er komt extra geld beschikbaar voor de aanpak van armoede en schulden.
-
Klimaat en energie
Lees verderZorgen voor de schepping en tegengaan van klimaatverandering is misschien wel de grootste opdracht van dit moment. Het coalitieakkoord blijft niet hangen bij hoge klimaatdoelen, maar gaat voor echte klimaatdaden. Huishoudens en bedrijven besparen energie, reizen wordt duurzamer en energie wordt schoner terwijl we oog houden voor mensen met een kleine portemonnee. Zo doen we recht aan de aarde, aan volgende generaties en aan elkaar.
-
Wonen
Lees verderHet bouwen van extra woningen is een van de grootste opdrachten voor het kabinet. Nieuwe wijken worden duurzaam, betaalbaar en bereikbaar via het OV. Er wordt extra gebouwd voor senioren, starters en studenten. En er is veel aandacht voor het versterken van gemeenschappen. In plaats van een woningmarkt waar het recht van de sterkste geldt, gaan we naar volkshuisvesting voor iedereen.
-
Onderwijs
Lees verderOok al verschillen de meningen binnen de coalitie over de vrijheid van onderwijs, ‘artikel 23’ (dat het bijzonder onderwijs regelt) wordt niet aangepast. Er gaat heel veel extra geld naar onderwijs, ook naar het beroepsonderwijs. De loonkloof tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs wordt gedicht. Er komt weer een basisbeurs voor studenten en een tegemoetkoming voor wie onder het leenstelsel viel.
-
Zorg
Lees verderDe coalitieakkoord zet in op goede zorg van jong tot oud, die ook op lange termijn voor iedereen goede en betaalbaar blijft. Je eigen risico ben je niet na één behandeling kwijt en huisartsen krijgen meer tijd voor patiënten. Er wordt geïnvesteerd in mantelzorgers, huisartsen, thuiszorgmedewerkers, IC-verpleegkundigen en alle anderen die in de zorg werken en er wordt meer zorgpersoneel opgeleid.
-
Preventie en gezondheid
Lees verderTerwijl we elkaar allemaal een goede gezondheid gunnen, maakt het verschil waar je geboren wordt: de gezondheidskloof groeit. Daarom moet gezonde keuzes normaal, makkelijk en betaalbaar zijn. Gezonde voeding wordt goedkoper en schadelijke producten zoals sigaretten duurder. Het Preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis wordt uitgebreid met mentale weerbaarheid en er komt meer geld voor onderzoek en de aanpak van de meest voorkomende ziektes.
-
Medische ethiek
Lees verderRond medische ethiek zijn de verschillen in de coalitie groot. Het kabinet komt niet met nieuwe wetten over abortus, euthanasie of embryokweek, maar verschillen zullen blijken in debatten over initiatiefwetten. Het kabinet krijgt de opdracht mee om het aantal abortussen te verlagen, de zorg voor vrouw en kind te verbeteren en ‘waardig ouder worden’ voort te zetten.
-
Mensenhandel, dakloosheid en verslaving
Lees verderDe strijd tegen mensenhandel wordt opgevoerd, mensen in de prostitutie worden beter beschermd en er komt veel meer geld voor uitstapprogramma’s. Het vorige kabinet werkte al aan de nieuwe prostitutiewet die de komende periode wordt ingevoerd. Voor daklozen wordt de maatschappelijke opvang vernieuwd en komen er meer woonplekken met begeleiding. Drugscriminaliteit wordt steviger aangepakt en vooral voor kwetsbare jongeren wordt meer ingezet op preventie.
-
Migratie en asiel
Lees verderAsiel- en migratiebeleid kan alleen werken als het effectief en humaan is. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil vooral ‘strenger’ beleid, met name voor wie hier geen perspectief heeft, voor ons blijft daarnaast humaniteit en hulp aan kwetsbaren belangrijk. Nederland gaat meer met Europese landen samenwerken, vergroot de kennis over bekeringsverhalen en maakt afspraken met derde landen over legale arbeidsroutes.
-
Nederland en de wereld
Lees verderNederland heeft een naam hoog te houden als het gaat om mensenrechten, sociale omstandigheden en vrijheden. Dat begint binnen de grenzen van het koninkrijk – bijvoorbeeld voor onze landgenoten in het Caribisch gebied - maar geldt ook voor de houding richting andere landen en binnen de EU. Er komt meer geld voor ontwikkelingssamenwerking en we voeren nationale wetgeving voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 29
- 30
- 31
- ...
- 125
- Volgende pagina