
Antwoord op schriftelijke vragen m.b.t. voorrang eigen inwoners bij nieuwbouw
3 December 2021 stelde de ChristenUnie het college van B&W schriftelijke vragen over de toewijzing van nieuwbouwwoningen. Gisteren ontvingen we de antwoorden op de gestelde vragen
Onderstaande vragen werden gesteld:
- Bent u op de hoogte van het artikel 'Gemeenten positief over plan voorrang eigen inwoners bij nieuwbouw' van de NOS, en wat is uw reactie daarop?
Antwoord college:
Het college is op de hoogte van het artikel en de voorgestelde regeling. In gemeenten waar verdeling problematisch is, kan deze regeling kansrijk zijn om de toewijzing aan eigen inwoners te reguleren. - Is het college bereid om uitvoering te geven aan dit plan zodra het door het parlement is aangenomen? En zo ja, vanaf wanneer en bij welke projecten kan dit uitgevoerd worden en wat is er nodig om dit te realiseren?
Antwoord college:
Het college volgt het verloop van het voorstel en beoordeelt de effecten ervan wanneer het voorstel in werking treedt. Momenteel gebeurt de toewijzing van woningen aan eigen inwoners door het toewijzen op basis van een ‘lijst met geïnteresseerden’. Hierop kan een ieder zijn of haar interesse tonen in de koop van een nieuwbouwwoning. Opgeleverde nieuwbouwwoningen worden allereerst aangeboden aan wachtenden op deze lijst. De inschrijvers zijn personen uit de Bommelerwaard en omliggende plaatsen, of personen die een andere binding met Zaltbommel hebben. Dit blijkt in praktijk goed te werken, waarmee een groot gedeelte van de nieuwe woningen worden toebedeeld aan inwoners van Zaltbommel.
Wij houden de toedeling van nieuwbouw in de gaten. Een greep uit een aantal recente projecten:
PLAN TOEWIJZING INWONERS UIT ZALTBOMMEL (ca.) Hoogveldweg Kerkwijk 70% Virieupark 2e fase Zaltbommel 73% Waluwe II fase 4 Zaltbommel 47% Schoolstraat-Oost Gameren 95%
We vinden het belangrijk dat er voldoende woningen beschikbaar komen voor onze inwoners. Wanneer blijkt dat ‘wachtlijst’-methode niet voldoende toereikend is, wordt de raad voorgesteld om gebruik te maken van regulerende instrumenten als het voorstel van demissionair minister Ollongren. We verwijzen hierbij naar de Woonvisie, in juli door uw raad vastgesteld. Hierin stelt u als ambitie een goede sturing met inzet van het publieke instrumentarium. In het voorjaar van 2022 informeert het college u over de mogelijkheden van het instrumentarium en adviseert zij u over de inzet hiervan in de gemeente Zaltbommel.
Achtergrondinformatie
Op de website van de NOS (https://nos.nl/artikel/2407989-gemeenten-positief-over-planvoorrang-eigen-inwoners-bij-nieuwbouw) lazen we het artikel ‘Gemeenten positief over plan voorrang eigen inwoners bij nieuwbouw’. De demissionair minister van Binnenlandse Zaken kwam vorige maand met het voorstel rondom toewijzen van nieuwbouwwoningen. Deze voorrang voor toewijzing geldt voor eigen inwoners van de gemeente voor sociale nieuwbouwwoningen tot € 355.000. Dat is ook meteen de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie volgend jaar. Maximaal 30 procent van de woningen mag dan via deze voorrangsregeling worden toegewezen. De woning schaarste is groot en vooral eigen inwoners vissen vaak achter het net. Juist ook voor starters uit de eigen streek is het moeilijk om ertussen te komen. Volgens het plan mag een gemeente behalve aan eigen inwoners ook voorrang geven aan mensen die economische binding hebben met de locatie, bijvoorbeeld onderwijzend personeel, politieagenten of verpleegkundigen doe moeilijk aan een woning kunnen komen. Nu is het, vanuit de bestaande regelgeving, voor gemeenten nog verboden om een voorkeur te geven een eigen inwoners. Het is een belangrijke stap die het kabinet zet om ruimte te houden voor groepen die anders buiten de boot vallen, omdat woningen gewoonweg te duur worden. Het kabinet vindt dat de gemeente beter zelf regels kan invullen omdat die lokaal beter kan sturen en ervoor kan zorgen dat de woningmarkt toegankelijk blijft. Starters, middeninkomens en kwetsbare groepen hebben in de huidige woningmarkt moeite een passende woning te vinden. Ze moeten vaak genoegen nemen met de bestaande woningvoorraad. Er zijn veel regels rondom het passend toewijzen van woningen. Het verdelen van woningen op de nieuwbouwmarkt moet beter en eerlijker als het aan de fractie van de ChristenUnie ligt. We willen dat het voor iedereen mogelijk wordt om een woning voor een redelijke prijs te kopen. Daarom hebben we eerder al bij het college aangedrongen op zelfbewoningsplicht. Het idee voor woonplicht is dat een woning er is om in te wonen en niet om geld aan te verdienen.