Circulaire economie
Een circulaire economie. De voorraad grondstoffen die de aarde kan leveren, is eindig. Het lineaire model van steeds weer nieuwe materialen gebruiken en oude materialen als afval afdanken is niet houdbaar. We willen toewerken naar een circulaire economie, waarin minder materiaal wordt gebruikt en producten en materialen na gebruik door hergebruik en recycling een hoogwaardige toepassing krijgen.
Onze voorstellen
-
Minder nieuwe spullen, meer repareren. We willen met een langere garantietermijn op producten producenten stimuleren om een langere levensduur te garanderen en reserve-onderdelen aan te bieden en hier in het ontwerp rekening mee te houden. Het repareren van schoenen, kleding en consumentenelektronica en aankopen in kringloopwinkels worden gestimuleerd via het lage BTW-tarief.
-
Richting een verbod op wegwerpplastic. Veel plastic dat we dagelijks gebruiken wordt binnen 20 minuten weggegooid. Een logisch gevolg van dit te pas en te onpas gebruik van plastic, is dat er veel plastic afval ontstaat. De stranden, zeeën, vissen en zeedieren hebben geen baat bij al dit afval. Door het verbieden of beperken van de 10 plastic wegwerpproducten die het meest bijdragen aan de plastic soep, is een goede stap gezet om onze zeeën en stranden schoner te houden. We werken toe naar een volledig verbod op het gebruik van wegwerpplastic wanneer er voor het gebruik alternatieven voorhanden zijn.
-
Zoveel mogelijk afval recyclen. We zetten in op maximale kwantiteit en kwaliteit van recycling. Bij uiteindelijke verbranding van onvermijdelijke niet-recyclebare afvalstromen zetten we in op maximale energie-terugwinning, met recycling van de overblijvende metalen en mineralen en waar mogelijk CO2-afvang en hergebruik.
-
Zwerfafval bestrijden, statiegeld uitbreiden. Na de introductie van statiegeld op PET-flesjes per 1 juli 2021 wordt in 2022 statiegeld op blikjes geïntroduceerd en op glazen flesjes van minder dan 0,25 liter.
-
Verbod op niet of slecht recyclebare goederen. Ervaringen met gericht verboden op het gebruik (en daarmee uiteindelijk de productie) van producten met een aantoonbaar grote milieu impact (gloeilampen, plastic tasjes) zijn positief. Dit wordt uitgebreid met een aantal niet of heel slecht recyclebare goederen waarvoor wel een recyclebaar alternatief bestaat, zoals de chips zak.
-
Producenten verantwoordelijk maken voor hergebruik van textiel en meubels. Er komt een financiële regeling voor bedrijven die verantwoordelijkheid nemen over het hergebruik of de hoogwaardige verwerking van consumptiegoederen als textiel en meubels.
-
Hardere afspraken over circulaire economie. Er komen scherpe en concrete doelstellingen voor de circulaire economie voor verschillende sectoren en materiaalsoorten, de huidige doelstellingen rond circulair werken en vermindering primair materiaalgebruik geven te weinig houvast.
-
Materialenpaspoort. Er komt een materialenpaspoort voor de bouw en infrasector waarbij de overheid de regie houdt over het te gebruiken platform en er oog is voor de uitvoerbaarheid en vertrouwelijkheid van bepaalde data.