-
Pak slavernij aan via wetgeving; op vrijwillige basis lukt het niet
Lees verderVandaag is het de Internationale Dag voor de Afschaffing van de Slavernij. Slavernij lijkt iets uit een ver verleden. Je denkt misschien aan de Gouden Eeuw, aan slavenplantages in Zuid- of Latijns-Amerika, aan grote slavenschepen. Toch is vandaag de dag de slavernij groter dan het ooit in de zeventiende of achttiende eeuw is geweest. Schattingen geven aan dat meer dan veertig miljoen mannen, vrouwen en kinderen vastzitten in moderne slavernij. Meer dan ooit is het nodig om internationaal een vuist te maken tegen dit hemeltergende onrecht. Meer actie is nodig, ook door Nederland.
-
ChristenUnie wil kabinetsplan voor meer geld ontwikkelingssamenwerking
Lees verderChristenUnie en D66 willen voor het eind van deze kabinetsperiode een uitgewerkt plan over hoe terug te groeien naar de besteding van 0,7% van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) voor ontwikkelingssamenwerking. Nederland heeft zich aan tientallen jaren geleden gecommitteerd aan deze VN-afspraak, maar de norm wordt al jarenlang niet gehaald. Zo was het in 2020 0,6%. ChristenUnie en D66 dienen het voorstel voor een duidelijke strategie in bij de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Naar verwachting haalt deze motie een meerderheid.
-
ChristenUnie: meer aandacht voor de dagbladensector
Lees verderDe ChristenUnie wil dat het kabinet gaat onderzoeken hoe we onze eigen krantensector het beste kunnen ondersteunen. Dit voorstel doet Kamerlid Stieneke van der Graaf in het mediadebat, vandaag in de Tweede Kamer. In veel omringende landen wordt de krantensector publiek ondersteund, door bijvoorbeeld een subsidie op de dagbladbezorging of een 0%-tarief voor de BTW. In Nederland is het uitgeven van kranten een puur private sector. Dit terwijl de dagbladen het steeds moeilijker krijgen, door terugloop van advertenties en minder bereidheid om te betalen voor nieuws.
-
Zorg voor zeggenschap
Lees verderGoede zorg is letterlijk van levensbelang. Sinds maart van dit jaar is Nederland nog eens extra van dit besef doordrongen. Onze samenleving kan niet zonder toegewijde zorgverleners. Mensen die dag en nacht voor ons klaar staan. In de ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen maken zij ‘zorg voor elkaar’ concreet. Zorgprofessionals verdienen onze waardering en alle ruimte om te doen waarvoor ze zijn opgeleid en wat ze graag doen: zorgen. Warme woorden zijn daarvoor niet voldoende.
-
Stop met wegkijken bij christenvervolging
Lees verderChristenen zijn de meest onderdrukte en vervolgde groep ter wereld. We kennen de schrijnende voorbeelden. Honderden Pakistaanse, christelijke meisjes worden ontvoerd, gedwongen om zich te bekeren tot de islam en vervolgens te trouwen met veel oudere mannen. In datzelfde land zitten christenen onterecht in de dodencel. In Noord-Korea worden ze blootgesteld aan de meest gruwelijke folteringen. In Egypte worden kerken in brand gestoken. Brute haat tegen volgelingen van de Here Jezus, overal ter wereld. Het is tenhemelschreiend.
-
Opening congres door voorzitter Piet Adema
Lees verderBeste leden, beste kijkers, vanuit de Basiliek in Veenendaal heet ik u van harte welkom bij het ChristenUnie partijcongres. Het is ons éénenveertigste congres, maar ons eerste officiële digitale congres. Dat is natuurlijk noodgedwongen. Het liefst zouden we elkaar hier ontmoeten, de hand geven aan nieuwe ChristenUnie-leden, misschien een hug aan vertrouwde gezichten, en bijpraten. Ik zie uit naar het moment dat we dat weer kunnen doen. Maar niet minder gemeend: van harte welkom!
-
Rechtstreeks van de boer
Lees verderEen duurzame toekomst voor de landbouw begint met een eerlijke prijs voor boeren. Een mooie manier om meer te verdienen, is door het verbinden van boeren en burgers. Een korte keten dus. De boer hoeft dan de winst met minder partijen te delen. Bovendien zien consumenten direct waar hun groenten, vlees of zuivel vandaan komen. Zo zorgen deze korte ketens voor meer waardering voor het voedsel én voor een goede boterham voor de boer.
-
ChristenUnie stelt schriftelijke vragen over zingen in groepsverband
Lees verderOnlangs heeft het kabinet op advies van het OMT het zingen in groepsverband verboden voor iedereen vanaf 13 jaar. Omdat dit niet genoemd werd in de persconferentie en ook in de brief aan de Tweede Kamer niet duidelijk werd uitgelegd, kwamen er vanuit de koorwereld veel vragen. De fractie van de ChristenUnie vraagt daarom aan minister De Jonge om een toelichting doormiddel van schriftelijke vragen.
-
Impact met je idealen
Lees verderNegenenveertig fantastische kandidaten. En één lijsttrekker. En dat is een eer. Dat is echt een voorrecht om hier te mogen staan, met die prachtige mensen om me heen. Maar voordat ik hier ging staan en voordat ik die stap naar voren zette, heb ik mezelf wel een paar indringende vragen gesteld: Waarom doe ik dit? Waarom ben ik weer bereid om vier jaar van mijn leven te geven aan Den Haag? Waarom? Waarom al die uren? Waarom die strijd?
En dat is omdat ik wil vechten voor idealen. Omdat ik daarvoor sta. Ik krijg wel eens een mail en dan zeggen mensen: joh, doe je dit nou vanwege het pluche? Of doe je dit nu vanwege je ambitie? Ik krijg ook andere mail - heel aardige mail - maar soms schrijven mensen dat: je doet dit vanwege het pluche.
-
ChristenUnie-leden stemmen in met kandidatenlijst
Lees verderMet zowel ervaren Kamerleden als talentvolle ‘nieuwkomers’ uit het hele land is de regio sterk vertegenwoordigd op de definitieve kandidatenlijst van de ChristenUnie. Zo groeide vicepremier en ‘running mate’ Carola Schouten, nu woonachtig in Rotterdam, op in Noord-Brabant en wonen Kamerleden Stieneke van der Graaf en Eppo Bruins respectievelijk in Groningen en Ermelo. Talentvolle ‘nieuwkomer’ Mirjam Bikker (nr. 3, woont in Gouda) is afkomstig van de Veluwe, topkandidaat Pieter Grinwis (nr. 5), momenteel fractievoorzitter in Den Haag, is geboren en getogen op Goeree-Overflakkee. Vandaag is de lijst door het congres vastgesteld.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 49
- 50
- 51
- ...
- 125
- Volgende pagina