Jongeren
Te veel jongeren worden te zwaar belast door schulden en prestatiedruk. De ChristenUnie heeft het initiatief genomen tot Coalitie-Y en wil daarmee meer ruimte geven aan jongeren en hun talenten. We moeten af van het neoliberale denken dat jongeren wil doen geloven dat je je eigen project bent waarin je moet investeren en dat succes een keus is. Het leenstelsel is daar bij uitstek een uiting van. Het manifest van Coalitie-Y wil een omslag in dat denken, het leenstelsel aanpakken en de terugkeer van een basisbeurs.
Verder willen we meer ruimte voor jongeren op de woningmarkt, arbeidsmarkt, in het onderwijs. We willen een generatietoets invoeren zodat duidelijk wordt of beleid generaties niet afknelt. Met deze brede maatschappelijke en politieke coalitie zijn we met zovelen dat we echt nieuwe keuzes kunnen maken en kunnen toewerken naar een regeerakkoord dat jongeren-proof is. Zo wil de ChristenUnie bijdragen aan een samenleving waarin mensen tijd hebben voor aandacht voor elkaar en aandacht voor dingen die echt van waarde zijn.
Er komt een omvattende aanpak van de stijgende (jeugd)werkloosheid als gevolg van de Corona-crisis. Jongeren komen moeilijker aan een baan en degenen met een tijdelijk contract staan als eerste op straat; de crisis waar we inzitten is diep. Een verloren generatie moeten we zien te voorkomen. Naast de bepleite hervorming van de arbeidsmarkt, kan de overheid (jeugd)werkloosheid bestrijden door het grootschalig inzetten op: leer-werktrajecten, het aanbieden van stageplaatsen en het aanwakkeren van de vraag naar arbeid, bijvoorbeeld door investeringen in innovatie, isolatie, infrastructuur en woningbouw. Tegelijk dreigt er nog altijd structurele personeelskrapte in veel met name publieke sectoren, van veiligheid tot zorg. Dit is daarom het moment om jongeren te enthousiasmeren en op te leiden voor deze vitale banen.
We voeren ook een generatietoets in waarmee bij overheidsbeleid steevast wordt onderzocht hoe dit uitpakt voor verschillende generaties. Zo waarborgen we generatiebestendig beleid.