-
ChristenUnie: ook in coronatijd moet iedereen kunnen stemmen
Lees verderBij de komende Tweede Kamerverkiezingen mogen coronamaatregelen niet betekenen dat mensen hun stem niet kunnen uitbrengen. De wet die de minister van Binnenlandse Zaken hierover in voorbereiding heeft, moet wat de ChristenUnie betreft worden aangepast. Zo moet voldoen aan de gezondheidscheck een dringend advies zijn, maar geen randvoorwaarde voor het uitbrengen van de stem. Ook mogen er geen te hoge drempels worden opgeworpen voor mensen met een beperking om hun stem uit te brengen. Dat zijn té fundamentele inperkingen van het kiesrecht. ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf diende over deze punten amendenemten in op het huidige voorstel omtrent de tijdelijke regels voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Beide amendementen konden rekenen op brede steun van de Kamer en zijn aangenomen.
-
Vakmanschap bij uitstek
Lees verderToen ik 14 jaar was, startte mijn vader een eigen bedrijf. Hij bouwde zijn eerste machine zelf, met zijn eigen handen. Thuis op zolder. Jaren later liep ik door zijn fabriekshal tussen de machines met die typisch groene kleur en de geur van olie. Nog altijd moet ik aan mijn vader denken als ik op werkbezoek ben bij een bedrijfsschool of een ondernemer in de techniek. Ik kan intens genieten van vakmensen en vakmanschap.
-
Een dienstbare overheid
Lees verderDeze laatste begroting Binnenlandse Zaken van deze kabinetsperiode roept de vraag op wat voor overheid de burgers de afgelopen periode hebben ontmoet. Stond in het contact met de gemeente, de Belastingdienst en de uitvoeringsorganisatie de regel of de mens centraal? Ik denk dat de toeslagenaffaire, maar misschien ook wel de versterkingen in Groningen laten zien dat in het woud van regels en bestuurslagen dat we hebben gecreëerd, soms met een zaklamp gezocht moet worden naar de menselijke maat. Stel je eens voor: je hebt problemen met de Belastingdienst, je bent afhankelijk van een uitkering, je maakt aanspraak op de Wmo en je hebt voor je kind een persoonsgebonden budget nodig. Ga je dan nog een zorgtoeslag aanvragen? Of loop je dan het risico dat de overheid zich tegen je kan keren?
-
Bijdrage coronadebat 14 oktober
Lees verderHet gaat niet goed. We nemen stevige maatregelen. Er is een gedeeltelijke lockdown. En dat doen we op hoop van zegen.
Toch vraag ik, in navolging van collega’s, om een moment van zelfreflectie. En dat doe ik niet vanaf de maan, alsof ik er helemaal geen deel aan heb. Ik doe dat vanuit grote betrokkenheid. Maar toch. Is het dan toch te laat? Toch te weinig? Is dan toch de opschaling van de testen zodanig niet goed gegaan dat we er niet klaar voor waren, voor die tweede golf? -
Één overheidsloket voor kwetsbare burgers
Lees verderBurgers die verstrikt raken in een web van regelingen en formulieren moeten voortaan op één plek terecht kunnen met alle hulpvragen. Dit voorstel doet ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf vandaag in het debat over de begroting van Binnenlandse Zaken. Vorig jaar deed de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen al de oproep voor één loket bij de overheid voor al je vragen. Wat de ChristenUnie betreft moet dat ook de stip op de horizon worden. Er moet één fysieke plek komen waar mensen die het water aan de lippen staat terecht kunnen en waar iemand beschikbaar is die hen ziet en helpt.
-
Voorzichtig spreken over ernstig zieke kinderen
Lees verderHet is ongelooflijk verdrietig als je machteloos moet toekijken als je kind zó ernstig ziek is en lijdt, en je weet dat je het kind op korte termijn zult verliezen. Juist daarom past het ons om hier voorzichtig over te spreken. Als het gaat om jonge kinderen die op korte termijn zullen sterven, dan gaat het in de kern om het verlenen van passende zorg in hopeloze situaties waar geen perspectief meer is.
-
Reactie Carla Dik-Faber op de stikstofwet
Lees verderVandaag zetten we opnieuw een stap in de goede richting. We kiezen voor goed rentmeesterschap en zorg voor de schepping. Met het wetsvoorstel stikstofreductie en natuurverbetering werkt het kabinet aan herstel en versterking van de natuur en het terugdringen van de stikstofuitstoot. Met een structurele aanpak, monitoring en bijsturing én een resultaatsverplichting in de wet, wil dit kabinet ervoor zorgen dat de stand van natuurgebieden in ons land verbetert en de trend van biodiversiteitsverlies keert.
-
Ons alternatief na het leenstelsel
Lees verderRuim een jaar geleden lanceerde de ChristenUnie samen met andere politieke partijen en (jongeren)organisaties Coalitie-Y. Het meest in het oog springende punt: de terugkeer van een basisbeurs. Dit moment markeerde een omslag. De ChristenUnie heeft zich altijd verzet tegen het leenstelsel. Na het manifest van Coalitie-Y keerden zelfs initiatiefnemers van dit mislukte stelsel het de rug toe. Een Kamermeerderheid is inmiddels definitief tegen het leenstelsel en spreekt zich uit voor de terugkeer van een vorm van basisbeurs. De grote vraag is echter wel: hoe ziet deze er dan uit?
-
ChristenUnie kandidatenlijst: sterkhouders en nieuwe generatie toppolitici
Lees verderEen vertrouwde ‘running mate’ (Carola Schouten), drie ‘nieuwe’ topkandidaten (Mirjam Bikker, Don Ceder en Pieter Grinwis) en drie ervaren Kamerleden (Stieneke van der Graaf, Eppo Bruins en Nico Drost) vormen met lijsttrekker Gert-Jan Segers de top van de ChristenUnie bij de komende verkiezingen. “Een lijst van sterkhouders en een nieuwe generatie toppolitici,” stelt ChristenUnie-voorzitter Piet Adema. “Kandidaten die stuk voor stuk geloofwaardige vertegenwoordigers zijn van ons christelijk-sociale geluid.”
-
Volgende stap richting statiegeld op blikjes
Lees verderHet kabinet zet vandaag een volgende stap richting statiegeld op blikjes. Naar aanleiding van een motie van onder andere de ChristenUnie. Als het bedrijfsleven de doelen omtrent het terugdringen van zwerfafval niet nakomt, en daar lijkt het op, wordt statiegeld op blik in januari 2022 ingevoerd.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 53
- 54
- 55
- ...
- 125
- Volgende pagina