Nieuwsbrief ChristenUnie Bommelerwaard juli 2023

Nieuwsbrief ChristenUnie Bommelerwaard juli 2023

Bommelerwaard
Nieuws vanuit de fractie

Fractie ChristenUnie Zaltbommel

 

Inhoudsopgave

  • Voorwoord door de fractievoorzitter
  • Integraal Veiligheidsplan en invoeren tarieven Bergsche Maasveren
  • De fractie in beweging
  • Vervangende huisvesting school Nederhemert, Perspectiefnota
  • Actiekalender fractie en schaduwfractie

Voorwoord fractievoorzitter

'Opkomen voor mensen en gezinnen in de knel, goed zorgen voor de schepping, waardevast bouwen aan een politiek die dienstbaar wil zijn en gaat voor het goede samenleven'. 

Een stukje tekst uit de mail van Mirjam Bikker kort nadat het kabinet was gevallen afgelopen vrijdag. Zo zijn we als ChristenUnie politici voortdurend bezig, ook in de lokale politiek. Omzien naar de ander en zorgen voor een samenleving die tot bloei kan komen. In ieder geval is het kabinet demissionair en krijgen we dit jaar nog verkiezingen. Voor ons betekent het dat we zoveel mogelijk mensen om ons heen moeten overtuigen hun stem uit te brengen, en het liefst op de ChristenUnie! Laten we hopen en bidden dat christelijke politiek, in deze seculiere tijd, niet op haar retour is. 

Zo spraken we afgelopen donderdag in de gemeenteraad over de Perspectiefnota. Wat is perspectief eigenlijk? In Gods Woord wordt gesproken over Eeuwig Perspectief. In Titus staat dan een stukje over de zaligmakende genade van God; 'want de zaligmakende genade van God is verschenen aan alle mensen, en leert ons de goddeloosheid en de wereldse begeerten te verloochenen en in deze tegenwoordige wereld bezonnen, rechtvaardig en godvruchtig te leven, terwijl wij verwachten de zalige hoop en verschijning van de heerlijkheid van de grote God en onze Zaligmaker, Jezus Christus'.

Dit is het enige echte perspectief dat we als mensen hebben. In die tussentijd proberen we in navolging van Christus het goede voor de mensen en de samenleving te zoeken, een rechtvaardige en medemenselijke toekomst.

Aanstaande donderdag is de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Na het reces komen een aantal belangrijke dossiers op de agenda zoals de Omgevingswet, bouwprojecten in onze gemeente, de energie en duurzaamheids opgaven en allerlei sociale onderdelen.

In deze nieuwsbrief blikken we terug op de afgelopen maanden. Ik wens u allen Gods zegen en een periode van rust toe!

Namens de fractie,
Gilco Grandia, fractievoorzitter

 

Integraal Veiligheidsplan

In april spraken we over het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026. De Veiligheidsregio wil inzetten op zichtbaarheid op de thema's Zorg en veiligheid, Jeugd, Drugs en Digitale Veiligheid.

Maar dit soort toezeggingen en beloften hebben we al vaker gehoord. Er komt echter weinig van terecht.

De fractie heeft zich hierover uitgesproken in de vergadering; 
RAADSVERGADERING IVP

veiligheidsregio gelderland zuid

Invoeren tarieven Bergsche Maasveren

In de raad van april is gesproken over het invoeren van tarieven van de Bergsche Maasveren. De Staat heeft in 2008 voor de overname van de verantwoordelijkheid voor de drie veerverbindingen, Bernse veer, Capelse veer en Drongelse veer aan de oevergemeenten Waalwijk, Heusden, Altena en Zaltbommel, een bedrag van € 22,6 miljoen betaald. Dit bedrag was bedoeld om met het rendement op dit vermogen voor minimaal een periode van 30 jaar de kosten voor de drie veren te dekken en in de vaart te houden. 

Op basis van behaalde rendementen in de afgelopen jaren en verwachtingen voor de toekomst blijkt dit niet mogelijk. Om te voorkomen dat de oevergemeenten jaarlijks bij moeten gaan dragen in de exploitatiekosten van de veren stelt het Stichtingbestuur van De Bergsche Maasveren voor om tarieven in te gaan voeren. 

De ChristenUnie is, samen met het college, van mening dat het invoeren van tarieven voor bepaalde gebruikersgroepen van de Bergsche Maasveren noodzakelijk is om de continuiteit van de drie veerverbindingen in de toekomst te waarborgen.

De fractie in beweging

We zijn als fractie bij een aantal bijeenkomsten geweest om ons te laten voorlichten op een aantal dossiers. Zo zijn we aanwezig geweest bij een presentatie over het Cultuurcluster, wat ging over gebouwen zoals de Poorterij en de Sint Maartenskerk. Voornaamste wijziging was dat er een cultuurmakelaar komt die vooral de onderlinge samenwerking moet bevorderen en alle verschillende partijen makkelijker met elkaar moet laten samenwerken.

We waren op een informatiebijeenkomst over de bouw van 10 kleine woningen aan de Molenstraat in Bruchem. Er was veel belangstelling vanuit het dorp voor deze plannen.

 Bruchem woningen

De Gemeenschappelijke Regelingen (GR'en zoals AVRI, Regio Rivierenland, ODR, Veiligheidsregio e.d.) organiseerden een avond bij Van der Valk in Zaltbommel om hun jaarcijfers 2022 en hun begrotingen te presenteren. 

We hebben het college schriftelijke vragen gesteld over Dorpshuizen in de gemeente Zaltbommel en geld voor bibliotheken. Zie hiervoor de berichten op de website zaltbommel.christenunie.nl

 

Vervangende huisvesting school Nederhemert

In de raadsvergadering van mei bespraken we het voorstel van het college voor vervangende huisvesting voor de basisschool De wegwijzer in Nederhemert. 

De gemeente heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren. In het haalbaarheids-onderzoek zijn verschillende scenario’s uitgewerkt waarbij een combinatie school-voorschool en eventueel een inpandige gymzaal en dorpshuis-functie zijn meegenomen. Uit dit onderzoek volgt dat renovatie met uitbreiding geen goede optie is ten opzichte van vervangende nieuwbouw.

Kijk naar onze bijdrage tijdens de raadsvergadering: 

VERVANGENDE HUISVESTING SCHOOL NEDERHEMERT

Perspectiefnota

De gemeenteraad van Zaltbommel behandelde op 6 juli 2023 de Perspectiefnota. Het afgelopen jaar is duidelijk geworden hoezeer de prijzen in een jaar tijd zijn gestegen. Het leven was 10 tot 15 procent duurder dan in de voorgaande jaren. Boodschappen doen is een duurdere aangelegenheid geworden (15,7%), de energieprijzen zijn fors gestegen, de brandstofprijzen zijn weer omhoog gegaan. Maar daar blijft het niet bij; ook dit jaar en waarschijnlijk volgend jaar gaan de prijzen opnieuw stijgen, voor energie en water, wonen, openbaar vervoer, autorijden, zorgverzekering. Blijft het prijsplafond voor energie om de grootste klap op te vangen? Onzekerheid alom. Vooral de kwetsbaren en de ouderen zullen dit gaan merken.

Bijdrage ChristenUnie: BIJDRAGE CHRISTENUNIE PERSPECTIEFNOTA

Raadsvergadering 6 juli 2023: BEHANDELING PERSPECTIEFNOTA

Actiekalender ChristenUnie Zaltbommel

De fractie neemt deel aan carrousel- en raadsvergaderingen op de volgende data:

  • 13-07-2023; Raadsvergadering 20.00 u
  • 12-09-2023; Schduwfractievergadering 19.30 u
  • 14-09-2023; Carrouselvergadering 19.00 u
  • 26-09-2023; Fractievergadering 19.30 u
  • 28-09-2023; Raadsvergadering 20.00 u
  • 24-10-2023; Schaduwfractievergadering 19.30 u
  • 26-10-2023; Carrouselvergadering 19.00 u

Zie voor agenda: AGENDA

Vergaderingen op het stadhuis zijn live mee te luisteren of te kijken via https://zaltbommel.notubiz.nl/live.

Wilt u meespreken in de voorbereiding naar de carrouselvergadering, wees dan welkom tijdens de schaduwfractievergaderingen op het gemeente- kantoor aan de Hogeweg in Zaltbommel. Deze vergaderingen starten om 19.30 uur. Deze vergadering wordt bijgewoond door de fractieleden, burgerleden, voorzitter van het bestuur en evt. achterban/leden van de ChristenUnie. Staat u voor een dichte deur, bel dan met Gilco 06-51245415 of Mathilde 06-34634986. We komen u dan halen!

U kunt ook uw mening laten horen aan de fractie via fractie@zaltbommel.christenunie.nl. We stellen dit zeer op prijs!-

 

Fractie ChristenUnie periode 2022-2026

Gilco Grandia, fractievz.
 
Mathilde de Hart, raadslid
 
Lees verder