Nieuwsbrief ChristenUnie Bommelerwaard maart 2023

Nieuwsbrief ChristenUnie Bommelerwaard maart 2023

Bommelerwaard
Nieuws vanuit de fractie

Fractie ChristenUnie Zaltbommel

 

Inhoudsopgave

  • Voorwoord door de fractievoorzitter
  • Provinciale- en Waterschapsverkiezingen
  • Actiekalender fractie en schaduwfractie
  • Afscheid en installatie
  • De fractie in beweging
  • Samenstelling fractie

Voorwoord fractievoorzitter

Aanstaande woensdag 15 maart 2023 zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschappen. Er wordt door het hele land campagne gevoerd, vaak door weer en wind. De ChristenUnie wil met een goed verhaal deze verkiezingen in, voor de toekomst van ons land. Vanuit christelijke sociale idealen ruimte geven aan elkaar. Elkaar iets gunnen in plaats van ruimte innemen ten koste van de ander. En laten we dat ook aan iedereen vertellen!

Op wie kan ik als christen het beste stemmen?

Op wie we besluiten te gaan stemmen is een persoonlijke beslissing. Het hangt er vanaf welke beleid jij/u denkt dat het beste is voor het land, wat het beste is voor de mensen die er leven en wie een eerlijke en rechtvaardige bestuurder zal zijn.

Maar als christenen hebben wij er baat bij dat we in vrijheid en vrede kunnen leven, God kunnen dienen en Zijn Woord kunnen delen zonder vervolging. Het heeft geen zin om mensen te dwingen zich bij ons aan te sluiten, Fil. 2:15 zegt dit; 'we hebben vrijheid nodig om zelf als een licht te kunnen schijnen, opdat u zuiver en smetteloos bent, onberispelijke kinderen van God te midden van een verdorven en ontaarde generatie, waartussen u schittert als sterren aan de hemel.

Laten we vooral God blijven bidden dat Hij ons deze vrijheid geeft en de leiders in ons land meer wijsheid geeft, ongeacht wie de macht heeft of krijgt. Het is niet aan ons om het christendom groot te maken. God ziet het anders. Nederigheid is 'groot', deugden (1 Kor. 13) zijn 'groot'. De andere wang toekeren is 'groot'. God zoekt niet naar politieke invloed voor Zijn zaak, Hij zoekt naar ware discipelen!

Maar als ik dan toch, als lid en fractievoorzitter van deze partij een tip mag geven; hoe mooi is het dat wij in tijden van crises en polarisatie een hoopvol verhaal mogen delen. Ruimte om samen te leven, ruimte voor de schepping, voor stad en platteland, ruimte voor vertrouwen. Een mooie boodschap!

Stem ChristenUnie en geef geloof een stem!

Namens de fractie,
Gilco Grandia, fractievoorzitter

 

Provinciale- en Waterschapsverkiezingen

Woensdag 15 maart 2023 zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen.

Filmpjes:

Vanuit onze gemeente staan Jaco Melse en Gilco Grandia op de kandidatenlijsten.

Provincie:
Op nr. 13 staat Jaco Melse, eerder raadslid van de gemeente Zaltbommel namens ChristenUnie en op nr. 39 Gilco Grandia, huidig fractievoorzitter.

Waterschap:
Op de lijst voor het waterschap Rivierenland staat Gilco Grandia op nr. 18.

Jaco TG1_0097   Gilco TG1_0391

 

Actiekalender ChristenUnie Zaltbommel

De fractie neemt deel aan carrousel- en raadsvergaderingen op de volgende data:

  • 14-03-2023; Conferentie Al Amal/ Raad van kerken/ Kompas
  • 16-03-2023; Raadsvergadering 20.00u
  • 22-03-2023; Regionale avond rivierenland 19.00u
  • 28-03-2023;Schaduwfractievergadering 19.30u, voorbereiding carrousel
  • 30-03-2023; Carrouselvergadering 19.00u
  • 11-04-2023; Bijeenkomst gemeenschappelijke regelingen
  • 18-04-2023 Fractievergadering voorbereiding raadsvergadering 19.30u
  • 20-03-2023; Raadsvergadering 20.00 u

Vergaderingen op het stadhuis zijn live mee te luisteren of te kijken via https://zaltbommel.notubiz.nl/live.

Wilt u meespreken in de voorbereiding naar de carrouselvergadering, wees dan welkom tijdens de schaduwfractievergaderingen op het gemeente- kantoor aan de Hogeweg in Zaltbommel. Deze vergaderingen starten om 19.30 uur. Deze vergadering wordt bijgewoond door de fractieleden, burgerleden, voorzitter van het bestuur en evt. achterban/leden van de ChristenUnie. Staat u voor een dichte deur, bel dan met Gilco 06-51245415 of Mathilde 06-34634986. We komen u dan halen!

U kunt ook uw mening laten horen aan de fractie via fractie@zaltbommel.christenunie.nl. We stellen dit zeer op prijs!

Afscheid en installatie

Voor de raadsvergadering van 9 februari hebben we afscheid genomen van Adrie Bragt als raadslid van onze gemeente. Gedurende vele jaren heeft hij zich ingezet voor eerst de RPF, later ChristenUnie. Eerst in de gemeente Kerkwijk, later Zaltbommel. Als raadslid en wethouder was hij van grote waarde voor onze inwoners en voor onze partij.

Zowel de burgemeester als onze fractievoorzitter Gilco Grandia spraken onze dank uit en memoreerden mooie momenten van deze periode. Adrie, ook vanaf hier nogmaals onze dank!! (terugkijken: Vergadering Raadsvergadering 09-02-2023 Gemeente Zaltbommel (notubiz.nl))

Vanaf deze avond is Mathilde de Hart terug als raadslid in onze gemeente namens de ChristenUnie. Gefeliciteerd, welkom terug en veel zegen gewenst!

 Adrie afscheid

Waar zijn we zoal mee bezig?

We hebben ons in de afgelopen periode bezig gehouden met een aantal dossiers waaronder het parkeerbeleid, de minimaregelingen, de ideeën voor de toekomst van de AVRI en een aantal bestemmingsplannen waaronder het nieuwe plan voor de Wielewaal in Zaltbommel.

Ook zijn er schriftelijke vragen gesteld aan het college over de locatiekeuze carnavalsfeest in Zaltbommel en over de vermindering van het aantal burgerhulpverleners. We maken ons daar zorgen over.

Verder hebben we in de raadsvergadering van 9 februari samen met andere partijen een motie ingediend over het ophalen van oud papier. Nu wordt dat gedaan door een aantal organisaties in onze gemeente, AVRI wil hier per 2024 een einde aan maken. Hiermee verdwijnt voor deze instellingen een bron van inkomsten die heel belangrijk is. Deze organisaties zijn waardevol voor onze samenleving, wij vinden dat dit ophalen niet zomaar kan stoppen. Wij waarderen de inzet van deze instellingen en willen hun activiteiten blijven stimuleren.

In het verleden hebben we al vaker aandacht gevraagd voor het wegvallen van de inkomsten, toen is afgesproken dat er alternatieven zouden worden gezocht, daar is nu nog niks van bekend. Daarom hebben we in een motie het college opgeroepen om voor oktober 2023 met goede alternatieven te komen en ook te onderzoeken hoe ook anderen eventueel hieraan deel kunnen nemen. Deze motie is aangenomen, we wachten de voorstellen hierover af.

De afgelopen tijd hebben we als gemeenteraad een werkbezoek gebracht aan Sachem en waren we als fractie te gast bij BZC, de voetbalclub van Brakel-Zuilichem. We hebben met het bestuur o.a. gesproken over de plannen voor het MFA in Brakel en over de voortgang hiervan.

BZC werkbezoek

In de komende tijd gaan we aan de slag met het Integraal Veiligheidsplan. Ook de Bergsche Maasveren staan binnenkort op de agenda, evenals het Leerlingenvervoer, de Huisvestingsverordening en de beleidsnota Kunst & Cultuur.

 
 

Fractie ChristenUnie periode 2022-2026

Gilco Grandia, fractievz.
 
Mathilde de Hart, raadslid
 
Lees verder