Nieuwsbrief ChristenUnie Bommelerwaard december 2022

Nieuwsbrief ChristenUnie Bommelerwaard december 2022

Bommelerwaard
Nieuws vanuit de fractie

Fractie ChristenUnie Zaltbommel

 

Inhoudsopgave

  • Voorwoord door de fractievoorzitter
  • Actiekalender fractie en schaduwfractie
  • Adrie stopt
  • De fractie in beweging
  • Provinciale- en Waterschapsverkiezingen
  • Thema-avond over stikstofcrisis
  • Samenstelling fractie

Voorwoord fractievoorzitter

'De herders gingen terug terwijl ze God loofden en prezen om alles wat ze gehoord en gezien hadden (Lucas 2:20)..

Een van de mooie kanten van het Evangelie is dat het zo goed aansluit op hoe wij mensen zijn. De magiërs die uit het Oosten kwamen, leefden bij de sterren – en wat maken ze mee als ze in Bethlehem aankomen? Ze zien die ene ster! Ze worden geleid door die ster. Hij bleef stil staan boven de plaats waar het kind was. Als ze dat merken worden ze heel erg blij. Daarin zien we dat ze iets meemaken dat bij hen past. God spreekt tot hen op de toonhoogte van hun hart.

Ook de herders (dat was al eerder) waren op weg gegaan, want de Engel had hun dat gezegd. Hij had verteld waar ze op moesten letten. Ze vonden het pasgeboren kindje, in een doek, in een kribbe, in Bethlehem. Zo was het hun gezegd en zo zien ze het. Als ze dit allemaal zelf beleefd hebben, loven en prijzen ze God. Ik zie: Hij had tot hen gesproken zoals bij hen past.

In beide gevallen zie je dat deze mensen op weg gingen. Er zat verandering in de lucht. En zij bewogen mee. Abraham heeft veel gereisd in het beloofde land. Jezus trok drie jaar lang rond in heel dat gebied. Deze grote mannen voor het geloof waren mensen onderweg. En toen Jezus op aarde kwam, bewogen de herders en de wijzen daarin mee. Het bracht hen grote vreugde.

Dit is mijn gebed voor ons. Dat we zullen merken hoe de Heere graag wil dat we in beweging komen. Zodat we Hem zoeken met ons hart. Om te leven als mensen van alledag, die goed doen door Hem. In het besef dat God dit allemaal zo maar aanreikt. Hij kent de taal van ieders hart.

We zien uit naar het kerstfeest, het feest van de geboorte van Jezus Christus, het Licht dat in de wereld kwam. In ons politieke handelen willen we Hem volgen door macht dienstbaar te maken aan recht en vrede. Dat is wat ons drijft en waarvoor we ons inzetten. 

Het komende jaar zijn er weer veel zaken waarbij we u nodig hebben. We denken daarbij aan de Provinciale- en de Waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023. 

Namens de afdeling Bommelerwaard wil ik u bedanken voor uw steun in het afgelopen jaar.

Ik wens u gezegende kerstdagen en een voorspoedig 2023.

Namens de fractie,
Gilco Grandia, fractievoorzitter

 

Actiekalender ChristenUnie Zaltbommel

De fractie neemt deel aan carrousel- en raadsvergaderingen op de volgende data:

  • 09-01-2023; Nieuwjaarsreceptie Gasthuis-kapel 19.30 uur
  • 24-01-2023; Schaduwfractievergadering voorbereiding carrousel 19.30 uur
  • 26-01-2023; Carrouselvergadering 19.00 uur
  • 07-02-2023; Fractievergadering voorbe-reiding raadsvergadering 19.30 uur
  • 09-02-2023; Raadsvergadering 20.00 uur
  • 28-02-2023; Schaduwfractievergadering voorbereiding carrousel 19.30 uur
  • 01-03-2023; Carrouselvergadering 19.00 uur

Vergaderingen op het stadhuis zijn live mee te luisteren of te kijken via https://zaltbommel.notubiz.nl/live.

Wilt u meespreken in de voorbereiding naar de carrouselvergadering, wees dan welkom tijdens de schaduwfractievergaderingen op het gemeentekantoor aan de Hogeweg in Zaltbommel. Deze vergaderingen starten om 19.30 uur.

U kunt ook uw mening laten horen aan de fractie via fractie@zaltbommel.christenunie.nl. We stellen dit zeer op prijs!

Adrie stopt

Adrie Bragt heeft afgelopen week bekend gemaakt dat hij stopt als lid van de gemeenteraad van Zaltbommel. De functie waarin hij nu werkt als juridisch adviseur, is onverenigbaar met het politieke werk in de gemeente Zaltbommel.

Adrie maakt al heel wat jaren deel uit van de lokale politiek. Eerst in de voormalige gemeente Kerkwijk en vanaf 1999 in de gemeente Zaltbommel als raadslid. In 2006 werd hij namens onze partij wethouder. En dat heeft hij gedaan tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Sinds de verkiezingen neemt de ChristenUnie geen deel meer aan de coalitie.

Mathilde de Hart, in de vorige periode ook al raadslid, zal hem in de raadsvergadering van februari 2023 opvolgen.

Op een later moment zullen we afscheid van Adrie nemen maar willen hem nu al danken voor zijn grote inzet voor onze partij.

De fractie in beweging

We hebben ons in de afgelopen periode bezig gehouden met een aantal dossiers waaronder de Verordening WMO en jeugd Zaltbommel 2023, het vaststellen van de Belastingverordeningen 2023, een vangnetregeling bij de inflatie van energie. Maar ook het vaststellen van het bestemmingsplan Zaltbommel, herontwikkeling van de Thorbeckestraat, de ontwikkelingen op het terrein van het zwembad en de sporthal. Gesproken is ook over het preventie- en handhavingsplan alcohol 2022-2026 en de multifunctionele ontwikkeling op het perceel aan het sportpark in Zaltbommel. De gemeente heeft daar, vnl vanwege de prijsstijgingen in de bouw, extra geld voor moeten uittrekken.

We hebben het college schriftelijke vragen gesteld over:

  • Geen kraamzorg vanwege geldzorgen
  • Humane noodopvang
  • Alleenstaande minderjarige vreemdelingen

Zie ook onze facebookpagina https://www.facebook.com/CUBWD/.

Kompas werkbezoekWoensdag 23 november hebben we een werkbezoek gebracht aan Stichting Kompas. Regelmatig plannen we een werkbezoek om zo meer feeling te krijgen met alles wat er speelt in onze gemeente. Stichting Kompas maakt zich sterk voor het verbinden van inwoners die in de Bommelerwaard wonen en werken, ongeacht het land van herkomst of cultuurverschillen. We hebben gesproken over wat er allemaal gedaan wordt door stichting Kompas en onze waardering uitgesproken. Heel veel deskundige vrijwilligers staan klaar om anderen te helpen met bijvoorbeeld taallessen, formulieren invullen, hulp naar werk en economische zelfstandigheid, gezond leven en veiligheid of op het gebied van maatschappij, kunst en cultuur. Verbinding is hierbij altijd het sleutelwoord. Voor steeds meer mensen is het moeilijk om mee te komen in onze maatschappij. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat mensen geen Nederlands spreken, maar ook door laaggeletterdheid of niet digitaal vaardig zijn. Verder is ook eenzaamheid een toenemend probleem.

Goed om te zien dat Stichting Kompas de tweedeling in de maatschappij probeert te overbruggen. Ook hebben we het gehad over wat we als gemeenteraad hieraan zouden kunnen bijdragen en wat de aandachtspunten zijn. Begin volgend jaar komt de welzijnsagenda in de gemeenteraad aan de orde en daarom is het goed om op de hoogte te zijn van wat er allemaal speelt.

 

Provinciale- en Waterschapsverkiezingen

Het duurt nog even maar de voorbereidingen voor de verkiezingen van de Provinciale staten en Waterschappen die in maart volgend jaar gehouden worden zijn al in volle gang.

Op donderdag 10 november zijn tijdens de Algemene Ledenvergadering van de ChristenUnie Gelderland de kandidatenlijsten voor de verkiezingen van de Provinciale Staten vastgesteld.

Jaco TG1_0097Lijsttrekker is opnieuw Dirk Vreugdenhil uit Nijmegen. Ook goed om te zien dat op deze lijst weer mensen staan uit onze regio. Op nr. 13 staat Jaco Melse, eerder raadslid van de gemeente Zaltbommel namens ChristenUnie en op nr. 40 Gilco Grandia, huidig fractievoorzitter.

Gilco TG1_0391Ook de lijsten voor de verkiezingen van de Waterschappen Vallei & Veluwe en Waterschap Rivierenland zijn vastgesteld. Op de lijst voor het waterschap Rivierenland staat Gilco Grandia op nr. 18.

De verkiezingen vinden plaats op 15 maart 2023.

 

Thema-avond over stikstofcrisis

Stikstof thema-avond

Allen van harte uitgenodigd! Oude Hoevenseweg 8, 4196 RK Tricht

 

Fractie ChristenUnie periode 2022-2026

Gilco Grandia, fractievz.
 
Adrie Bragt, raadslid
 
Mathilde de Hart Burgerlid