Nieuwsbrief ChristenUnie Bommelerwaard oktober 2022

Nieuwsbrief ChristenUnie Bommelerwaard oktober 2022

Bommelerwaard
Nieuws vanuit de fractie

Start politiek seizoen 2022-2023

Citaat: 'Wie het publieke debat een beetje volgt kan moeilijk ontkomen aan een zwaar gevoel. Afgaande op het nieuws en de vele analyses daarvan staat de samenleving er niet goed voor. Termen als vervreemding, ongelijkheid, polarisatie en tweedeling vallen vaak. Sommigen spreken van een smeulende veenbrand, anderen zien zelfs een val van onze beschaving. Intussen belanden we van de ene in de andere crisis, waardoor je het gevoel krijgt in een permanente crisiscultuur te leven. De toekomst ziet er somber uit. Wat is er aan de hand?'

Deze tekst las ik onlangs in het boekje 'Tien deugden voor politiek en overheid' van Robert van Putten. Korte meditaties over goed bestuur in tijden van onzekerheid. 10 deugden die nodig zijn om een goed en betrouwbaar bestuur te kunnen zijn zoals Verstandigheid, Rechtvaardigheid, Moed, Gematigdheid, Geloof, Hoop, Liefde, Nederigheid, Dienstbaarheid en Gelatenheid. Het zijn deze deugden die juist ook vandaag de dag relevant zijn voor het geheel van de publieke zaak. Ze moeten een leidraad zijn voor ons functioneren in de uitoefening van ons ambt of onze rol binnen de ChristenUnie. En dat het niet makkelijk is voor christelijke partijen om staande te blijven in een wereld waarin polarisatie, onrecht en oneerlijkheid hoogtij vieren, moge duidelijk zijn. Maar laten we vooral kijken naar de deugden Geloof, Hoop en Liefde, waarbij Liefde de grootste is, want...

De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze. (1 Kor. 10:4-7)

Voor onze afdeling/fractie is er dit jaar veel gebeurd. Bij de gemeenteraadsverkiezingen gingen we terug van 3 naar 2 zetels. De vorige periode hadden we nog een restzetel, maar we kwamen nu zo'n 200 stemmen tekort voor een 3e zetel. Bij de informatie- en formatieronde bleek al snel dat de ChristenUnie niet mee mocht doen met de coalitieonderhandelingen. ZVV, SGP en VVD hadden samen 13 zetels, en dus de meerderheid. En aangezien de ChristenUnie een zetel had verloren werden we niet uitgenodigd. Heel spijtig! Juist ook omdat we 16 jaar deel hadden uitgemaakt van die coalitie en ook een wethouder konden leveren. Concreet betekende dit dat Adrie Bragt verhuisde van een collegezetel naar een raadszetel. 

Inmiddels zijn er enkele raads- en carrouselvergaderingen geweest. Belangrijke punten waren o.a het parkeerbeleid, verkeerssituatie op de Krangstraat in Bruchem, het Lokaal Energiebedrijf en de Omgevingsvisie. Op 3 november zal er een begrotingsvergadering worden gehouden waarin de politieke partijen hun algemene beschouwingen kunnen loslaten.

Vanuit de media zult u ongetwijfeld hebben vernomen dat er ook op het gemeentekantoor het nodige speelt. Vooral de manier waarop baart ons zorgen. Laten we biddend omhoog blijven kijken en God blijven vragen om wijsheid en kracht om met lastige dossiers om te gaan.

U leest in deze nieuwsbrief weer verschillende zaken die spelen in onze gemeente, afdeling of fractie. Veel leesplezier gewenst!

Namens de fractie,
Gilco Grandia, fractievoorzitter

 
 

Fractie ChristenUnie periode 2022-2026

Gilco Grandia, fractievz.
 
Adrie Bragt, raadslid
 
Mathilde de Hart Burgerlid
 
 

Afscheid en benoemingen

Kort na de verkiezingen hebben we in een bijzondere raadsvergadering afscheid genomen van een enkele raadsleden. Voor onze fractie ging het om Kees Kesting, Mathilde de Hart en Jaco Melse. Voor Kees en Jaco een bewuste keuze na jarenlang als raadslid actief te zijn geweest.

Kees is op veel manieren betrokken geweest bij het werk van ChristenUnie Zaltbommel, zowel in het bestuur als de laatste 8 jaar als raadslid en fractievoorzitter. Ook vanaf hier willen we Kees bedanken voor zijn vele uren werk voor onze fractie en inzet voor onze gemeente.

Mathilde neemt nu afscheid als raadslid vanwege de uitkomst van de verkiezingen. We zijn blij dat ze actief blijft als burgerlid, waarvoor onze dank, en danken haar ook voor al het werk van het afgelopen jaar in de rol van campagneleider!

Ook Jaco neemt nu afscheid, het laatste jaar was hij bij onze fractie betrokken, maar al veel langer heeft hij zich ingezet voor onze inwoners. Vanwege zijn jarenlange raadslidmaatschap ontving hij ook een koninklijke onderscheiding, hij mag zich lid in de orde van Oranje-Nassau noemen. Gefeliciteerd en ook vanaf deze plaats onze dank en waardering!

Zowel Kees als Jaco hebben aangegeven nog wel betrokken te willen blijven bij de schaduwfractie. Goed dat zo hun ervaring en kennis binnen onze fractie beschikbaar blijft voor de toekomst.

Na het afscheid zijn Gilco en Adrie bevestigd als raadslid voor de nieuwe periode. Begin juni 2022 zijn daar ook de (nieuwe) burgerleden bijgekomen t.w. Mathilde de Hart, Enrico Roseboom en Gerdine Haasakker.

burgerleden

De portefeuilleverdeling binnen de fractie kunt u terugvinden op Samenstelling - ChristenUnie Bommelerwaard.

Ook binnen het bestuur zijn er wijzigingen doorgevoerd. Henk-Jan van Ooijen en Herman Koevoet waren aftredend en niet herkiesbaar. Henk-Jan (secretaris) is opgevolgd door Gerrie Quivooij en voor Herman zoeken we nog een kandidaat. Hij blijft aan totdat er een nieuwe penningmeester is.

.

De fractie in beweging

Zoals gezegd bij de inleiding hebben we ons in de afgelopen periode bezig gehouden met een aantal dossiers waaronder de Bestuursrapportage (status en financien van projecten in de gemeente), het IHP (Integraal Huisvestingsplan voor scholen), een Lokaal Energiebedrijf in onze gemeente waarbij we de lusten en de lasten zo goed mogelijk willen verdelen onder de inwoners, de Omgevingsvisie (waarvan we opnieuw hebben vernomen dat de Omgevingswet wordt uitgesteld tot juli 2023).

We hebben het college schriftelijke vragen gesteld over:

  • Toewijzingsbeleid nieuwe woningen
  • Extra publiciteit voor hulp aan kinderen in armoede
  • Veiligheid van stoepen
  • Preventie m.b.t. suicide
  • Meer duidelijkheid (financiele) hulp voor mensen met een uitkering

Zie ook onze facebookpagina https://www.facebook.com/CUBWD/.

Eerder al hebben we tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen de fractie van de ChristenUnie Gelderland de verkeerssituatie laten zien op de Bergsche Maasdijk tussen Bern en Nederhemert-Zuid en het belang voor een vrijliggend fietspad aangegeven. De provinciale fractie heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten hierover. 26 oktober a.s. komen de fracties van VVD en ChristenUnie opnieuw de situatie bekijken en zullen bij GS aandringen op een fietspad. Wordt vervolgd...

 

Parkeerbeleid Zaltbommel

6 oktober jl. hebben we in de carrouselvergadering gesproken over het parkeerbeleid in de stad Zaltbommel. een opinierende nota waarbij alle partijen zich konden uitspreken over oplossingsrichtingen, botsende belangen en dilemma's.

In juli 2021 is het parkeerbeleid vastgesteld. Dat beleid is nu alweer toe aan een grondige herziening. Het beleid was te ingewikkeld voor alle doelgroepen. Nu moet er een betere verdeling en sturing gaan plaatsvinden voor de verschillende doelgroepen. 

De ChristenUnie heeft bij haar inbreng de volgende punten ter verbetering aangegeven:

  • vereenvoudiging is nodig
  • gratis parkeren op zondag prima
  • overleg met ondernemers wat haalbaar is v.w.b. laden en lossen
  • verhoging tarief accoord om inkomsten op peil te houden
  • parkeren na 18:00 uur vrij?
  • blauwe zone 1,5 uur accoord
  • gratis parkeren bij de Rotterdamse bol en de Oude Wasserij
  • tweede vergunning duurder maken

Uiteindelijk vinden we dat het totale beleid vereenvoudigd moet worden en dat we benieuwd zijn naar de uitwerking daarvan door het college. 

 

Lokaal Energiebedrijf

In juli 2020 heeft de gemeente een eerste verkenning uitgevoerd naar een lokaal energiebedrijf. Op basis van deze verkenning is een verdiepingsslag gemaakt wat heeft geresulteerd in een voorlopig ontwerp, dat door deraad is vastgesteld op 30 september 2021. Bij de vaststelling van het voorlopig ontwerp is ook besloten om in te stemmen met een vervolgstap, het maken van een definitief ontwerp. Dit definitief ontwerp is inmiddels afgerond en werd vorige week besproken in de carrouselvergadering.

De uitstoot van CO2 moet in de komende jaren omlaag. Dit vraagt om energiebesparingen een toename van duurzame energie opwek. Ook is een doortastende aanpak in de warmtetransitie nodig. Door als gemeente een actieve en ondernemende rol te pakken komt de energietransitie sneller op gang en kan de hele gemeenschap hiervan profiteren (zowel door de beschikbaarheid van duurzame energie als financieel).Deze ondernemende rol kan goed worden ingevuld door het oprichten van een eigen energiebedrijf. Het lokaal energiebedrijf wordt een afzonderlijke BV. De eventuele winst laten we ten goede komen aan onze gemeenschap. De lusten en lasten verdelen was en is een belangrijk punt voor de ChristenUnie.

Er is echter één tegenvaller, het college heeft windenergie buiten het voorstel gelaten.In een memo met conclusies 'afweging windprojecten' hebben zij samengevat wat de voor- en nadelen zijn om windenergie er buiten te houden. Er zijn in onze beleving verschillende voordelen om windenergie wel op te nemen, zoals dat de gemeente regie heeft en daarmee de transparantie groter is en het draagvlak onder inwoners toeneemt. Een ander voordeel is dat de liquiditeit van het bedrijf groter wordt. Volgens het college zijn er echter ook nadelen: de gemeenteconcurreert met andere partijen in een goed functionerende markt en de gemeente heeft nog geen kennis en ervaring met dergelijke projecten. Ook kan er belangenverstrengeling plaatsvinden.

We hebben aangegeven dit punt toch in de raad te willen bespreken. Wat ons betreft moet windenergie wel degelijk onderdeel gaan uitmaken van een lokaal energiebedrijf. Onze bewoners zien nu ook de grote windmolens en moeten toch kunnen meeprofiteren van de lusten. Wordt vervolgd....

Vergaderingen ChristenUnie Zaltbommel

De fractie neemt deel aan carrousel- en raadsvergaderingen op de volgende data:

  • 19-10-2022 Schaduwfractievergadering (bespr. begroting)
  • 20-10-2022 Raadsvergadering
  • 01-11-2022 Fractievergadering
  • 03-11-2022 Raadsvergadering begroting 2023 (vanaf 16:00 uur)
  • 08-11-2022 Schaduwfractievergadering
  • 10-11-2022 Carrouselvergadering
  • 24-11-2022 Raadsvergadering
  • 29-11-2022 Schaduwfractievergadering
  • 01-12-2022 Carrouselvergadering

Vergaderingen op het stadhuis zijn live mee te luisteren of te kijken via https://zaltbommel.notubiz.nl/live.

Wilt u meespreken in de voorbereiding naar de carrouselvergadering, wees dan welkom tijdens de schaduwfractievergaderingen op het gemeentekantoor aan de Hogeweg in Zaltbommel. Deze vergaderingen starten om 19.30 uur.

U kunt ook uw mening laten horen aan de fractie via fractie@zaltbommel.christenunie.nl. We stellen dit zeer op prijs!