Citaat: 'Wie het publieke debat een beetje volgt kan moeilijk ontkomen aan een zwaar gevoel. Afgaande op het nieuws en de vele analyses daarvan staat de samenleving er niet goed voor. Termen als vervreemding, ongelijkheid, polarisatie en tweedeling vallen vaak. Sommigen spreken van een smeulende veenbrand, anderen zien zelfs een val van onze beschaving. Intussen belanden we van de ene in de andere crisis, waardoor je het gevoel krijgt in een permanente crisiscultuur te leven. De toekomst ziet er somber uit. Wat is er aan de hand?'
Deze tekst las ik onlangs in het boekje 'Tien deugden voor politiek en overheid' van Robert van Putten. Korte meditaties over goed bestuur in tijden van onzekerheid. 10 deugden die nodig zijn om een goed en betrouwbaar bestuur te kunnen zijn zoals Verstandigheid, Rechtvaardigheid, Moed, Gematigdheid, Geloof, Hoop, Liefde, Nederigheid, Dienstbaarheid en Gelatenheid. Het zijn deze deugden die juist ook vandaag de dag relevant zijn voor het geheel van de publieke zaak. Ze moeten een leidraad zijn voor ons functioneren in de uitoefening van ons ambt of onze rol binnen de ChristenUnie. En dat het niet makkelijk is voor christelijke partijen om staande te blijven in een wereld waarin polarisatie, onrecht en oneerlijkheid hoogtij vieren, moge duidelijk zijn. Maar laten we vooral kijken naar de deugden Geloof, Hoop en Liefde, waarbij Liefde de grootste is, want...
De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze. (1 Kor. 10:4-7)
Voor onze afdeling/fractie is er dit jaar veel gebeurd. Bij de gemeenteraadsverkiezingen gingen we terug van 3 naar 2 zetels. De vorige periode hadden we nog een restzetel, maar we kwamen nu zo'n 200 stemmen tekort voor een 3e zetel. Bij de informatie- en formatieronde bleek al snel dat de ChristenUnie niet mee mocht doen met de coalitieonderhandelingen. ZVV, SGP en VVD hadden samen 13 zetels, en dus de meerderheid. En aangezien de ChristenUnie een zetel had verloren werden we niet uitgenodigd. Heel spijtig! Juist ook omdat we 16 jaar deel hadden uitgemaakt van die coalitie en ook een wethouder konden leveren. Concreet betekende dit dat Adrie Bragt verhuisde van een collegezetel naar een raadszetel.
Inmiddels zijn er enkele raads- en carrouselvergaderingen geweest. Belangrijke punten waren o.a het parkeerbeleid, verkeerssituatie op de Krangstraat in Bruchem, het Lokaal Energiebedrijf en de Omgevingsvisie. Op 3 november zal er een begrotingsvergadering worden gehouden waarin de politieke partijen hun algemene beschouwingen kunnen loslaten.
Vanuit de media zult u ongetwijfeld hebben vernomen dat er ook op het gemeentekantoor het nodige speelt. Vooral de manier waarop baart ons zorgen. Laten we biddend omhoog blijven kijken en God blijven vragen om wijsheid en kracht om met lastige dossiers om te gaan.
U leest in deze nieuwsbrief weer verschillende zaken die spelen in onze gemeente, afdeling of fractie. Veel leesplezier gewenst!
Namens de fractie,
Gilco Grandia, fractievoorzitter