Nieuwsbrief ChristenUnie Bommelerwaard oktober 2023

Nieuwsbrief ChristenUnie Bommelerwaard oktober 2023

Bommelerwaard
Nieuws vanuit de fractie

Fractie ChristenUnie Zaltbommel

 

Inhoudsopgave

  • Voorwoord door de fractievoorzitter
  • De fractie in beweging; MFA, Bestuursrapportage en schriftelijke vragen
  • Werkbezoek fractie ChristenUnie Gelderland
  • Landelijk wonen in Walderhof Kerkwijk
  • Actiekalender fractie en schaduwfractie

Voorwoord fractievoorzitter

'Wanneer twee vrienden samen zijn en een van beiden valt, helpt de ander hem weer overeind. Maar wie alleen is heeft niemand die hem op de been helpt. En iemand die alleen is kan zich niet verdedigen, maar met zijn tweeen houd je stand. Een koord dat uit drie strengen is gevlochten, is niet snel stuk te trekken'. (Prediker 4:10, 12)


Nieuwe verbondenheid en een hernieuwd geloof in onze samenleving, dat is waar de ChristenUnie zich krachtig voor inzet, niet alleen in aanloop naar, maar zeker ook na de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023. Deze hernieuwde verbondenheid is van essentieel belang om de hedendaagse uitdagingen het hoofd te bieden.

Zoals eerder benadrukt, worden we geconfronteerd met een gehaaste, individualistische maatschappij. Dit heeft geleid tot mensen die door ziekte buiten de boot vallen, groeiende armoede en kwetsbare groepen die achterblijven.

Het tijdperk van onbeperkte individualistische behoeften nadert zijn einde, en de overheid heeft op sommige vlakken gefaald. Het is tijd voor een realistische koerswijziging.

Op 22 november staat de stembus voor ons klaar. We vragen u en jou om deel uit te maken van deze hernieuwde verbondenheid. De ChristenUnie staat voor christelijk-sociale, dienstbare en rechtvaardige politiek, zowel nationaal als internationaal. We vragen u om eens om u heen te kijken, naar uw naasten, uw buurt, uw werkomgeving, de vrijwilligers in de verenigingen waar u bij hoort, en uw mede-kerkgemeenschapsleden. Moedig hen allen aan om hun stem uit te brengen ten behoeve van deze nieuwe verbondenheid, bijvoorbeeld door berichten op sociale media te liken en te delen. Nederland heeft uw geloof, hoop en liefde nodig.

Voor onze regio sta ik op de kandidatenlijst op nummer 39. 

STEM VOOR NIEUWE VERBONDENHEID, GEEF GELOOF EEN STEM, STEM CHRISTENUNIE!

Gilco Grandia CU #39

Verkiezingsprogramma: KLIK HIER
Kandidaten ChristenUnie TK2023: TEAM CU

De raadsfractie in Zaltbommel is na het zomerreces weer gestart met de werkzaamheden. In deze nieuwsbrief meer daarover. Veel leesplezier.

Namens de fractie,
Gilco Grandia, fractievoorzitter

#geloofindesamenleving #teamcu #christenunie #TK2023 #christenuniebwd

 

De fractie in beweging

Na het zomerreces zijn we weer gestart met onze werkzaamheden in het lokale bestuur van Zaltbommel. 

MFA

MFAOp 14 september hebben we tijdens de carrousel besproken wat er moet gebeuren met het Multi-Functionele Accommodatie (MFA) in Brakel. In de vorige raadsperiode gaven we het college de opdracht om te onderzoeken of het plan eenvoudiger en goedkoper kon. We hadden een financieel kader van ongeveer 10 miljoen euro vastgesteld. Net voor de verkiezingen kwam ZVV echter met een voorstel voor de locatie van een nieuw MFA. Het college is daarmee aan de slag gegaan en heeft nu een voorstel gepresenteerd.

Helaas zijn de kosten voor grondverwerving en bouw samen aanzienlijk hoger dan ons financiële kader, namelijk 22 miljoen euro, rekening houdend met prijsstijgingen in de afgelopen periode. Dit bedrag vinden wij ook te hoog. Het college stelt voor om meerdere projecten, waaronder het cultuurcluster in Zaltbommel, samen te bekijken en te beslissen hoeveel geld elk project kan krijgen. Wij zijn echter van mening dat elk project op zichzelf moet worden beoordeeld, aangezien ze uniek zijn.

Daarom vinden wij dat de raad nieuwe financiële richtlijnen moet vaststellen en dat het college opnieuw met de stuurgroep moet samenwerken om te bepalen wat haalbaar is. Dit verhaal wordt dus zeker nog vervolgd!

Bestuursrapportage gemeente Zaltbommel

In de recente raadsvergadering van 28 september lag de bestuursrapportage onder de loep. Opvallend was de tegenstelling met wat wethouder Zondag eerder aangaf in de Perspectiefnota, waarin een financieel gezonde gemeente werd voorgespiegeld. Helaas werden de cijfers nu anders gepresenteerd, met structurele financiële uitdagingen. Dit is zorgwekkend, vooral de uitgeputte reserves in het Sociaal Domein baarden ons zorgen.

petanque zaltbommelBijzondere aandacht werd besteed aan de aanleg van de Petanquebanen op Sportpark de Watertoren. Hoewel er eerder extra budget was toegekend, dook er nu een nieuwe tegenvaller op van bijna 900.000 euro, waardoor de raad opnieuw moest bijdragen. Een bedrag van bijna 3 miljoen euro voor Petanquebanen riep terecht vragen op.

Dit debacle was het gevolg van krediet- en kostenoverschrijdingen, administratieve fouten, gebrek aan vooruitziendheid en inadequaat projectbeheer. De fractie uitte zorgen over het gebrek aan consistentie en effectief leiderschap van het college, en benadrukte dat de belastingbetaler de prijs betaalt.

Het CDA diende een motie van treurnis in, die door onze fractie werd gesteund. Dit is een alarmerend voorbeeld van slecht financieel beheer.

Schriftelijke vragen

We hebben schriftelijke vragen gesteld over dak- en thuislozen en samen met de overige oppositiepartijen over de aanleg van padelvelden op het terrein van Nivo Sparta.

 

Werkbezoek fractie ChristenUnie provincie Gelderland

20 september kwam de nieuwe fractie van de ChristenUnie Gelderland op werkbezoek in onze gemeente. We hebben die dag het prachtige Slot Loevestein bezocht. We werden hartelijk ontvangen door directeur Annemarieke Cijsouw. Zij gaf ons een presentatie over de door hen gewenste ontwikkelingen in het Munnikenland. Denk dan aan een op te zetten bezoekerscentrum waar bezoekers informatie krijgen over het gebied, de natuur, de dieren die er leven, en de historie. We kregen als toetje een interessante rondleiding door het historische Slot.
Zie ook expositie Monddood.

Kort hebben we stilgestaan bij het doortrekken van de Maas Waalweg en aanleg van de rotonde in Wellseind (vanaf 47:20). Daarna zijn we doorgereden naar de speeltuin op Nederhemert Zuid. Daar hebben we gesproken over de verkeerssituatie op de Bergsche Maasdijk en de wens voor een vrijliggend fietspad. Uiteraard kwam ook het onderhoud van de dijk aan de orde.

Klik op de foto voor een verslag en een filmje:

CU Nhemert Zuid

 

Landelijk wonen in Walderhof Kerkwijk

Op 27 en 28 september waren er inspraakavonden georganiseerd voor het woningbouwplan De Walderhof in Kerkwijk.

Klik op de foto voor meer informatie:

Walderhof tekening

 

Actiekalender ChristenUnie Zaltbommel

De fractie neemt deel aan carrousel- en raadsvergaderingen op de volgende data:

  • 24 oktober voorbereiding carrouselvergadering, welkom!
  • 26 oktober carrouselvergadering
  • 7 november voorbereiding raadsvergadering
  • 9 november raadsvergadering
  • 15 november bijeenkomst gemeenschappelijke regelingen
  • 28 november voorbereiding carrouselvergadering, welkom!
  • 30 november carrouselvergadering

Zie voor agenda: AGENDA

Vergaderingen op het stadhuis zijn live mee te luisteren of te kijken via https://zaltbommel.notubiz.nl/live.

Wilt u meespreken in de voorbereiding naar de carrouselvergadering, wees dan welkom tijdens de schaduwfractievergaderingen op het gemeente- kantoor aan de Hogeweg in Zaltbommel. Deze vergaderingen starten om 19.30 uur. Deze vergadering wordt bijgewoond door de fractieleden, burgerleden, voorzitter van het bestuur en evt. achterban/leden van de ChristenUnie. Staat u voor een dichte deur, bel dan met Gilco 06-51245415 of Mathilde 06-34634986. We komen u dan halen!

U kunt ook uw mening laten horen aan de fractie via fractie@zaltbommel.christenunie.nl. We stellen dit zeer op prijs!-

 

Fractie ChristenUnie periode 2022-2026

Gilco Grandia, fractievz.
 
Mathilde de Hart, raadslid
 
Lees verder